- Alla
- Ångermanland
- Blekinge
- Bohuslän
- Dalarna
- Dalsland
- Gästrikland
- Gotland
- Halland
- Hälsingland
- Härjedalen
- Jämtland
- Lappland
- Medelpad
- Närke
- Norrbotten
- Öland
- Östergötland
- Skåne
- Småland
- Sörmland
- Stockholm
- Uppland
- Värmland
- Västerbotten
- Västergötland
- Västmanland
Ångermanlands landskapsmåltid
Förrätt
Rökt sik på Mjälloms rågtunnbröd, gula kantareller, rödbetscremé, citron-
och kaprismajonnäs samt friterad purjolök.
Huvudrätt
Hörökt älgytterfilé, enbärscrust, stekta trattkantareller, rotselleripuré,
svartkål, rödvinssky med brynt smör och rom.
Dessert
Getmeseglass, rostad kanelkaka och myltade hjortron.
Blekinges landskapsmåltid
Förrätt
Blekingsk sillamacka.
Varmrätt
Blekingsk kroppkaka med gräsand, röda vinbär och brynt smör.
Dessert
Kronans kaka med jordgubbar marinerade i Carlshamns flaggpunsch.
Bohusläns landskapsmåltid
Förrätt
Bohuslänsk tapas:
Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
Grebbestad ostron, fänkål, fräknetång, gingelé, pepparotsskum, sockertång och örter.
Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter.
Huvudrätt
Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter.
Dessert
Äggost med Fräkne gransnaps, havtorns kräm, havtorns crisp, rostad havresnö och granskott.
Dalarnas landskapsmåltid
Förrätt
Älvdalsforell i variation. Bakad, kallrökt och gravad tillsammans med picklade senapsfrön och senap från Liss-Ellas, samt sommarens syrade grädde.
Huvudrätt
Kryddstekt älgbiff från Särna serverad med rostad jordärtskocka från Rättvik, gnocchi gjord på mandelpotatis samt trattkantareller från dalaskogarna.
Dessert
Glass gjord på råmjölk från Ingelsbo smaksatt med rostat hö.
Serveras med hjortron plockade i Malung, hallon sura band samt hallon från Sundborn.
Dalslands landskapsmåltid
Förrätt
Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja, gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
Huvudrätt
Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
Dessert
Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoral-kex, björksavssirap, rödmyror och harsyra.
Gästriklands landskapsmåltid
Förrätt
Smörgårdsbordet Mathantverket:
Diléns bresola och salami från Högbo, ostar från Högbo Närproduktion,
lokal veteråg från Epi bageri, gravad och rökt lax från Dennis Bergman.
Huvudrätt
Gästriklands insjöfisk abborre, havtornsemulsion med granskott, kålbulle toppad med kål och svamp.
Dessert
Rabarber med oväntade saker.
Choklad med smak av Gevalia och Mackmyras whiskey. Rabarber från Rabarberbyrån.
Gotlands landskapsmåltid
Förrätt
Tartar på rimmad id med rostade ängshasselnötter, äpple, ramslöksaioli och knäckebröd på speltvete.
Huvudrätt
Äppelbakat lammlägg från hånnlamb, rotfruktskaka med backtimjan, gotlandslinser i äppelsky, äppelchutney och Stafva covrè.
Dessert
Äppelglass på stenkyrkeäpplen med smak av kanel och kardemumma, rödbetskaramell, Ragnarpuffar och äppelcrunch.
Halllands landskapsmåltid
Förrätt
Tortellini med nässelpesto, solrosfrön och kallpressad rapsolja. Serveras med brynt smör, friterad och blancherad strandkål, rostade hasselnötter samt en kräm på ättika.
Huvudrätt
Fårfilé kryddat med rörhinna samt fårkorv smaksatt med bondost. Serveras med gräddkokt potatis smaksatt med jordärtskocka och dill, stekta sommarkantareller och en sky på får.
Dessert
Sötost med rårörda björnbär, lättvispad grädde och kaksmulor.
Hälsinglands landskapsmåltid
Förrätt
Tunnbrödets faser:
Glöhuppa med jästsmör, tunnbröd med ”surströmming” av syrade grönsaker och ättikgravad strömming, tunnbrödschips med lamsylta och lambetta.
Huvudrätt
Skogens konung:
Älg stekdetalj, bräserad älgnacke och rotselleri i form av crème och råstekta tärningar, friterad ostkaka rullad i torkad rotselleri.
Dessert
Rullrån på Hälsingevis:
Rullrån, Hälsingeostkake-glass, maräng och hallon, varma ostkaketärningar i grädde.
Härjedalens landskapsmåltid
Förrätt
Blåbärsgravad skogsfågel med friterad surdeg, gulkremla och buljong.
Huvudrätt
Långkok på fjällko med krämigt korn, betor och rödgul trumpetsvamp.
Dessert
Orullat krus med hjortronkompott, älgört, hårdost och syrad grädde.
Jämtlands landskapsmåltid
Förrätt
Blåbärsgravad renytterfilé med friterad surdeg, lingonpicklad gulkremla och buljong.
Huvudrätt
Säsongens växter i älgrullad, potatiskaka med lagrad getost, syltade rönnbär och syrliga vinbär.
Dessert
Friterade kornmunkar med sötost och granskotts-marinerade lingon.
Lapplands landskapsmåltid
Förrätt
Crème på Gerdaost från Jokkmokk med granskottsmarmelad, torkat grötbröd och skogssallad.
Huvudrätt
Helstekt reninnanlår med lingonsky och gräddstuvade små paltar fyllda med rökt fläsk och syltad skogssvamp.
Dessert
Hjortronsorbet med fjällkomjölkspudding och fjällkvannesockrad gahkku.
Medelpads landskapsmåltid
Förrätt
Mousse på rökt sik, romsås, kavring och hovmästarsås.
Huvudrätt
Kantarellstekt abborre med gräddkokta kantareller, potatisterinne och picklad lök
Efterrätt
Klappgröt med lingon, blåbärskräm, hallonmaräng och gräddmjölk.
Närkes landskapsmåltid
Förrätt
Fisksoppa med Hjälmaregös och morötter från Stora Mellösa.
Huvudrätt
Vild skomakarlåda: Hjortsadel och rökt hjortkorv med en len potatispuré, sötfriska tranbär och frasigt rotfruksströssel.
Dessert
Närkingsk crème brûlée: Glass med smak av gullvivehonung, vete som krämig bas, hasselnötskex som kronan på verket.
Norrbottens landskapsmåltid
Förrätt
Renblodsplätt syrad grädde, soukisrökt ren, syrade lingon.
Huvudrätt
Fjällröding, beurre blanc, potatispuré och kålrabbi.
Dessert
Mandelkaka med norrbottniska åkerbär och sorbet av crème fraiche.
Ölands landskapsmåltid
Förrätt
Minikroppkaka med lök och ramslökssmör.
Huvudrätt
Nattbakat tackakött med bönragu-timjan-vitlök, Ölandspotatis.
Dessert
Brynt basilikakräm, smultronsobert, mandelkaka, grillade jordgubbar samt fläder.
Östergötlands landskapsmåltid
Förrätt
Potatis som drottning på tallriken serverad med en koncentrerad kräftbuljong.
Huvudrätt
Bonden och skogen: Rotsaksterrine, smörstekta kantareller, bakad rödbeta,
syrad gul morot, svampbuljong med nypon. Dovhjort, vildsvin och gulärtskotte.
Dessert
Färskostmousse smaksatt med fläder, rabarber och kryddhavreflarn “Heliga Birgitta”.
Skånes landskapsmåltid
Förrätt
Soppa på sockerbeta med gråärta, lagerblad och ättika.
Huvudrätt
Varmrökt gårdsclarias med äggröra och gröna blad från stadsodlingar.
Dessert
Äppelkaka på ekologiska äpplen, kavring och älgörtssås.
Smålands landskapsmåltid
Förrätter
Jordärtskockssoppa med smuliga vildsvinsisterband, snaps från Kyrkeby, Vissefjärda.
Potatis och lingon smaksatta med gin från Lydén Distillery, Ljungby.
Huvudrätt
Gös med Vätterkräftor och kantareller, smörbakad spetskål, kräft- och krondillsky.
Desserter
Bonnakringla med Vasens prästost och äpple sylt ”man tar vad man haver”,
ostkaka med klarbärssylt och småländsk grädde.
Södermanlands landskapsmåltid
Förrätt
Nässelsoppa på gösbuljong, kålrotsskiva med gösmousselin, gräslök, Mälarlöjrom och granskottsolja.
Huvudrätt
Äppelrimmad vildsvinskarré med Åkeröäpple från Södermanland, svart trumpetsvamp och rostad kålsky.
Trädgårdsassiette med smörstekta grönsaker och friterad matdinkel samt libbsticka.
Dessert
Kyld rabarberkompott med lättvispad grädde, bipollen, honung och spansk körvel.
Serveras med enkornsdröm smaksatt med Camelinafrön.
Stockholmsmåltiden
Förrätt
Salladsbowl: Crudo på Mälargös med närodlat modernt grönt och ingefärsmajonnäs
Huvudrätt
Lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, frasig potatis, kål, svamp.
Efterrätt
Färskost i ugn, havtornssorbet, vilda bär, havre, grädde.
Upplands landskapsmåltid
Förrätt
Enbärsgravad kronhjort, inlagda senapsfrön, jordärtskockskräm, pepparrot och krutonger på Upplandskubb.
Huvudrätt
Mälargös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka.
Dessert
Saffranglass, krossad choklad och havtornscoulis på en smörstekt äppelplätt av Bergiusäpple.
Värmlands landskapsmåltid
Förrätt
Värmländsk eldad råbiff med dinkel, krispig lök, äggula, syltad kantarell,
surdeg och hallon.
Huvudrätt
Regnsbågsfilé med spetskål, grädde, pepparrot och dill samt Vänerlöjrom.
Dessert
Mazarin på skrädmjöl, brynt smör, yoghurt och hjortron.
Västergötlands landskapsmåltid
Förrätt
En modern surf ’n’ turf, kombination mellan fisk, kött och rotgrönsak.
Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka.
Huvudrätt
Vegetarisk varmrätt, en risotto på kornris/kornotto, bakad och
picklad kålrot/rotabagge. Toppas med smör och Wrångebäcksost.
Dessert
Äpple, havre och mjölk från Skaraborg och höglass samt en
klassisk kolasås med Ryttmästarbrännvin.
Västmanlands landskapsmåltid
Förrätt
Grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös, serveras med surdegsbröd och färskost,
Huvudrätt
Trattkantarellsotad rådjursfilé med äppelcidersås, serveras med primörer från trakten.
Dessert
Sorbet på gurka och citrus serveras med Jennykrans från Munktorp.