Förrätt
Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
Kombination mellan fisk, kött och rotgrönsak – en modern surf ’n’ turf.
Vänerlöjrom innehar skyddad ursprungsbeteckning (SUB).
Huvudrätt
Risotto på kornris, bakad och picklad kålrot
Toppas med smör och Wrångebäcksost, en ost från Almnäs bruk med skyddad ursprungsbeteckning (SUB).
Dessert
Äpple, havre och mjölk från Skaraborg, höglass samt klassisk kolasås med Ryttmästarbrännvin
Vidsträckta platåberg, öppna jordbruksmarker och Sveriges två största sjöar – Västergötland har verkligen fantastiska förutsättningar för kvalitativ livsmedelsproduktion. Här är det närproducerat och lokalt som gäller – mycket på grund av de nära och öppna landskapen, där jorden har brukats i hundratals år.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Anton Schaud från Bjertorp Slott i Kvänum har tagit fram Västergötlands landskapsmåltid. Tillsammans med Claes Wernersson på Qvänum Mat & Malt har han tagit fram en meny som bottnar i tradition och historia och har stort fokus på hållbara lokala råvaror.
Drycker
Förrätt
Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure. Biodynamiskt odlande familjeföretag i Champagne. Drycken har en rund och vinös karaktär med smak av mineraler med lång och härlig eftersmak.
Huvudrätt
Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum Mat & Malt som tillverkar öl och brännvin på ett hantverksmässigt och hållbart sätt med inriktning på lokala råvaror. Ölen är aromatisk, helsvensk och ekologisk brygd i Saisonstil.
Efterrätt
Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping. Den mousserade äppelmusten har en fruktig lång eftersmak som blir den perfekta avslutningen på en festlig måltid.
Presentation
Fler dryckestips
Vintips från munskänken Anne Johanne Korsnes:
Förrätt: Henriot Millésimé Brut, nr 77710
eller
Georg Breuer Terra Montosa Riesling, nr 5818
”En elegant, smakrik, fräsch och komplex champagne som möter denna förrätt med samma egenskaper. En billigare variant som är mindre fyllig än champagnen, är också ett passande val.”
Huvudrätt: Georg Breuer Terra Montosa Riesling, nr 5818
eller
Moulin-à-Vent La Roche, nr 59250.
”Fortsätt med riesling eller välj det röda vinet. Båda vinerna är medelfylliga, har frisk syra och passande fyllighet för att lyfta matens krämighet, fetma och elegans.”
Dessert: Moulin Touchais, nr 4196.
”Förutom äpplen och tranbären, består desserten av många söta inslag. Ett smakrikt, sött vin med fräschör passar utmärkt.”
Läs mer på munskankarna.se