Förrätt
Värmländsk eldad råbiff
Råvaror från Kils slakteri, Stöpafors, Åshammars trädgård, Värmlandsägg, skogen runt hörnet, Höjes bageri och Grinnemo.
Jordarterna och klimatet passar bra för att odla vall som de gräsätande nötkreaturen omvandlar till kött och mjölk. Naturbetesmarkerna är de mest artrika markerna i Sverige och kan jämföras med regnskog när det gäller biologisk mångfald. Djur som huvudsakligen ätit gräs växer lite långsammare. Då blir köttet fint marmorerat med mycket insprängt fett. Alla örter som djuret ätit bidrar också till en fin smak på köttet.
Huvudrätt
Regnsbågsfilé, spetskål, grädde, pepparrot och dill med löjrom från Vänern
Råvaror från Gustava, Åshammars trädgård, Wermlands mejeri, Åshammars gård samt Vänerlöjrom.
Dessert
Mazarin på skrädmjöl med brynt smör, yoghurt och hjortron
Råvaror från Wermlands mejeri och Torfolk gård.
Det värmländska skrädmjölet har nyligen fått kvalitetsmärkningen ”Skyddad geografisk beteckning” SUB från EU. Värmländskt skrädmjöl mals av rostade havrekärnor, vilket ger mjölet en fyllig nötaktig smak. Skrädmjölet är en viktig del av landskapets kulturhistoria och kom troligen till Värmland med finska nybyggare redan på 1500-talet.
I Värmland finns sex olika växtzoner vilket er en unik variation på utbudet av lokalt producerade råvaror. Här finns allt ifrån lax, gös och löjrom från Vänern, ömtåliga frukter, grönsaker och spannmål som odlas i de varmare områdena nära Vänern, till hjortronen som växer på kallare myrmarker i nordliga skogar.
Skogen erbjuder ett rikt utbud av svamp och bär. Naturbete finns på de stora strandängarna längs Vänerns kuster och på gamla sätrar och finnmarker i skogslandskapet.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
I arbetet med att utse den måltid som representerar Värmland har länstyrelsen arbetat tillsammans med Nifa, en sammanslutning för utveckling, kompetensförsörjning och nätverkande för värmländska mat och dryckesföretag, samt Visit Värmland, en plattform för stöd och utveckling av den värmländska besöksnäringen.
Tre kocklag deltog i den slutliga bedömningen. Dessa var Bibbi Kringlund från Kulinarika, Christoffer Schyman och Robin Sundholm från Almars krog samt Frans Schubert och Geert Barelds kopplade till Bröderna Olsson. De som slutligen valdes ut att representera Värmland är Frans Schubert och Geert Barelds.
Det dukade bordet
Värmland har mycket att erbjuda inom slöjd och konsthantverk. På ett värmländskt festbord finns textiler från Klässbol, keramik från Karlstad och Arvika och glas från glasmästare i Sunne samt Taserudsljusstaken.
Drycker
Förrätt
Fryken Ale. Västra Ämterviks bryggeri
Huvudrätt
Moon Islands, Ten hands Kristinehamn
Dessert
Grythyttan hjortron, Grythyttans vin
Presentation
Dryckestips från Munskänkarna
Vintips från munskänken Nisse Kjellén
Förrätt: Clos Cibonne, Cuvée Tradition – rosévin från Provence, Frankrike
eller Jean Foillard, Morgon Côte de Py – lätt, rött vin från Beaujolais, Frankrike
Huvudrätt: Juliusspital, Würzburger Stein Silvaner Erste Lage – torrt, vitt vin från Franken, Tyskland
Dessert: Cossart Gordon, Boal Colheita – halvsöt madeira från Portugal
Läs mer på munskankarna.se