Förrätt
Jordärtskockssoppa med smuliga vildsvinsisterband
Potatis och lingon smaksatta med Ljungbygin
Huvudrätt
Gös med Vätternkräftor och kantareller, smörbakad spetskål, kräft- och krondillsky
Desserter
Bonnakringla med Vasens prästost och äppelsylt ”man tar vad man haver”.
Ostkaka med klarbärssylt och småländsk grädde.
I ett landskap som bara bitvis lämpar sig för brödsäd blir rotsaker och grönsaker, fisk, kött och mejeri viktigt. ”Inte för allt smör i Småland” lyder talesättet för något riktigt värdefullt.
Isterbanden fylls med kryddor och smak efter höstslakten och förädlas med torkning eller rökning. Ostkakan samlar mjölk och exotisk mandel till överdåd vid fest i det landskap som så länge dominerats av oxdrifter och i delar av landskapet ännu har fler kor än människor.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Ia Ahlsgård, Residenset i Växjö
Eva- Karin Söderström, Residenset i Kalmar.
Gustav Arnell, Residenset i Jönköping.
Det dukade bordet
Småland & Ölands Gastronomiska Akademi.
Keramik och bestick från Paradisverkstaden i Färjestaden, glas från Orrefors.
Landskapsbordet Småland/Öland, Magnus Silverhielm.
Drycker
Förrätt
Snaps från Kyrkeby, Vissefjärda
Lata dagars IPA från Ängöl
Rudu Vitt (Solaris), Rudenstams i Äppeldalen
Presentation
Fler dryckestips
Vintips från munskänken Björn Andersson:
Förrätt: Lynx Petite Sirah Zinfandel, nr 74087
“För att matcha denna smakrika förrätt så dricker vi detta vin från Kalifornien. Här får vi mörka bär, örter, sötlakrits och vanilj.”
Huvudrätt: Bonterra Chardonnay, nr 16632
“Till denna rätt med gös och skaldjur dricker vi en ekologisk chardonnay. Här får vi en nötig smörighet blandat med lite tropisk fruktsyrlighet.”
Dessert: La Salle Muscat Viognier Chenin Blanc, nr 255401
“Här väljer vi ett vin som ger en fruktighet och honungssötma som svarar upp mot denna omfångsrika dessert. Alkoholhalten på enbart 9 procent gör att man kan fylla på lite extra i glaset.”
Läs mer på munskankarna.se