Förrätt
Potatis som drottning på tallriken serverad med en koncentrerad kräftbuljong
Huvudrätt
Bonden och skogen: Rotsaksterrine, smörstekta kantareller, bakad rödbeta, syrad gul morot, svampbuljong med nypon. Dovhjort, vildsvin och gulärtskotte
Dessert
Färskostmousse smaksatt med fläder, rabarber och kryddhavreflarn “Heliga Birgitta”
Östergötlands landskap bjuder både på stora vidder av slätt och böljande landskap med stora skogar. Slätten symboliserar bonden och lantbruket i menyn och den viltrika skogen ett skafferi av olika växter och djur.
Deltagare
Maria Pettersson, Marcus Andersson, Mia Bremer, Daniel Blomqvist, Louise Ridderström, Peo Jonsson, Victoria Kahnborg‐Edoff, Andreas Johnsson, Mikaela Andersson, Thomas Gustafsson, Jonas Alvin och Andreas Landén.
Servering av allt protein samt såser sker i form av ”sharing” – kött, en liten korv och gulärtskotte.
I desserten lyfts de vackra rabarberodlingarna vid Ombergs fot i kombination med heliga Birgittas pepparkaka.
Det dukade bordet
Måltiden presenteras på naturligt porslin, trä och rekvisita för att förstärka den naturnära känslan. Glas och glastallrikar kommer från Reijmyre Glasbruk.
Foto: Andreas Carlsson.
Drycker
Förrätt
Jun-kombucha, humle citron‐gräs, Qvillinge ekologiska.
Huvudrätten
India Pale Ale alkoholfri, Wikbolandets Gårdsbryggeri.
Dessert
Fläder mousserande fruktdryck, Brunneby musteri.
Presentation
Vintips från Munskänkarna
Vintips från munskänken Anne-Marie Bardler Weibe
Förrätt: Meinklang Graupert 2020 50145
“Jag har valt ett orange vin från Österrike med friskhet och dessutom en liten strävhet som möter upp sältan i buljongen.
Huvudrätt: Taurasi Tenuta Cavalier Pepe, 2236
“Inte helt lätt att sätta vin till men tänker att viltkött kräver tanniner och ett kraftigt och smakrikt vin. Vi har valt en aglianico från södra Italien närmare bestämt Kampanien. Förutom mörk bärfrukt och mjuka tanniner finns det en citrussyra som vi tycker borde matcha de syrade morötterna, nypon och picklad nyponros. Svamp, rotsaker och ärtkräm kommer få tanninerna i vinet att visa upp sin bästa sida.”
Dessert: Chateau Dereszla, 2901
“Här har jag valt en söt tokajer eftersom jag gillar den typen av dessertvin, älskar när syran i vinet gör att sötman inte blir så där påträngande och både rabarberkompotten och rabarberstängerna kräver den syran.”
Läs mer på munskankarna.se