Förrätt
Crème på fjällko-osten Gärda, granskottsmarmelad, torkat grötbröd och skogssallad
Huvudrätt
Helstekt reninnanlår, lingonsky, gräddstuvade små paltar, rökt fläsk och syltad skogssvamp
Dessert
Hjortronsorbet med fjällkomjölkspudding och fjällkvannesockrad gahkku
Lite som en skogspromenad på en tallrik: Den lappländska landskapsmåltiden är baserad på det som växer i närområdet, här kombinerat med fint, lokalt mathantverk. Menyn visar på den stora bredd som finns i det lappländska köket.
Deltagare
Koncept och receptframtagning
Kocken Sara Dupuich från företaget Kallskänkan tillsammans med Mathantverket Vuollerim.
Dryckestips
Vintips från munskänken Erik Grödahl:
Förrätt: Pinot noir-dominerad Crémant de Bourgogne eller Champagne Blanc de Noir.
“Créme på långlagrad ost ger både sälta och syra vilket matchas mot fräschören i det mousserande vinet.”
Huvudrätt: Chianti Classico eller Rosso/Brunello di Montalcino.
“Här är det krämighet, syrlighet och sälta hela vägen och då behövs det strävhet och hög fruktsyra i glaset.”
Dessert: Tokaji Late Harvest.
“Hjortrontoner möter hjortron, en kombination som alltid fungerar.”