Förrätt
Rökt abborre, gråärtsrån med örtstuvad blodriska och picklad havtorn
Varmrätt
Säsongens växter* i älgrullad, potatiskaka med jämtländsk vit källarlagrad getost, bakade rotfrukter, syltade rönnbär och syrliga vinbär
*Säsongens växter växlar: Blasten används under hösten, på våren används vilda växter som kirskål och nässlor och på sommaren exempelvis spenat.
Dessert
Friterade kornmunkar med bakad sötost och granskottsmarinerade lingon
I Jämtland är ”artut” att vara. Fagert om sommarn då öringen hugger och hjortronen locka. Roligt om vintern på skidorna glida i milsvida fjäll.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Lena Flaten, Flammans skafferi
Karin Hillström, Fäviken
Johan Rudsby, Nästgård
Malin Ölund, Torsta gårdsrestaurang
Therese Örnerkrans, Husfru Länsstyrelsen
Peter Dahlbäck, Vemdalens Catering
Christopher Smeds, Fjällnäs
Karin Eriksson, Ost och bryggstubua
Julia Pearsson, Hushållningssällskapet
Arvid Lorentzon, Eldrimner
Det dukade bordet
Med den klassiska bonaden Jämtland från 1968, som duk sätter vi fokus på landskapet. Målad av Paul Sahlin för Frösö Handtryck, som även servetten kommer ifrån.
Björk från skogen, keramik från Katjas Keramik i Kälen i naturens färger och glas från Storsjöhyttan, med bland annat Jämtlandsservisen med dekoration av korset på Frösöstenen, världens nordligaste runsten. Nutid och dåtid i samspel med en levande dukning i åtanke då huvudrätten delas över bordet.
Foto: Stephane Lombard.
Drycker
Förrätt
Alkoholfritt: Kall Kombucha, Kall Natur Kompani
Öl: Beredskapslager
Vin: 2020 Aphros Loureiro, Aphros Wine, Portugal
Huvudrätt
Alkoholfritt: Bara blåbär, Jämtlands Vingård
Öl: Smokey Mountain
Vin: 2020 Chinon ’Cuisine de ma Mere, Domaine Grosbois, Frankrike
Dessert
Kokkaffe från Big Lake Coffee
Presentation
Fler dryckestips
Vintips från munskänken Hans Grenholm:
Förrätt: Aphros Loureiro, Vinho Verde
“Vinet har en fruktig doft och en fruktig, mycket frisk smak som matchar väl den rökta abborren.”
Huvudrätt: Benanti Etna Rosso, Sicilien
“Vinet har kryddig, nyanserad doft och smak med inslag av fat. Relativt fylligt och strävt och harmoniserar fint med älgen.”
Dessert: Château du Levant, Sauternes
“Vinet har en mycket söt och frisk smak som passar väl till bakverk med ost- och bärinslag.”