Förrätt
Regnbåge från Älvdalslax i variation
– Krondillsgravad regnbåge med senapskräm gjord på Liss-Ellas senap och rapsolja från Borlänge.
– Bakad regnbåge rullad i sesamrostade kimchifrö serveras med sommarens syrade grädde från Vallkulla.
– Kallrökt regnbåge med picklade senapsfrön, sotad purjolök och ramslöksaioli.
Vid Österdalsälvens kalla, strömmande vatten har Älvdalslax odlat regnbåge sedan 1982. En hållbar råvara utan kemikalier och antibiotika.
Huvudrätt
Kryddstekt älg eller ren
Serveras med rostad jordärtskocka från Rättvik och gnocchi på mandelpotatis från Nås
toppad med trattkantareller och lingon från Dalarnas skogar.
Varmrätten är inspirerad av skogen och hösten när skogen precis börjar byta färg, älgarna börjar bege sig nerför fjället till lägre terräng och renarna tas in för renskiljning.
Dessert
Glass på råmjölk från Ingelsbo smaksatt med rostat hö
Serveras med hjortron plockade i Malung och sura band gjorda på hallon från Sundborn.
En måltid skapad om hösten när Dalarna är som vackrast och sensommarens bär, vilt och svamp smakar som bäst. När djuren fått äta av skogens flora och laxforellen har kommit igång efter vårens lek. Dalarnas Landskapsmåltid börjar vid de forsande älvarna, tar oss genom de djupa trolska skogarna för att sedan avslutas på en äng där doften av nyslaget hö ligger kvar i luften.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Det vinnande bidraget till Dalarnas landskapsmeny skapades av kocken Görgen Tidén och kreatören Håkan Alfon.
Jury
Camilla Fagerberg Littorin, tf landshövding i Dalarnas län
Anita Bohman, ordförande LRF Dalarna
Anders Frodig, kock och verksamhetsledare Offentlig gastronomi i Dalarna
Christer Björklund, Länsmuseichef, Dalarnas museum.
Presentation
Dryckestips
Vintips från munskänken Matz Söderlund
Förrätt: Riesling: Domäne Wachau Riesling Smaragd Ried Loibenberg, Nr 6021
”Lätt och fruktig riesling med bra syra som balanserar syran från syrad grädde och senapsfrön.”
Huvudrätt: Bourgogne med lingonton: Savigny-lès-Beaune Les Lavières Premier Cru, Nr 2594
Barbaresco Prunotto, Nr 22013
”Med tanke på kraftigt kött och hög syra i lingonen pinot noir eller nebbiolo.”
Efterrätt: Brännland Iscider, Nr 2918