Förrätt
En Bohuslänsk tapas
Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter.
Ostron från Bohuslän, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparotsskum, sockertång och örter.
Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter.
Huvudrätt
Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter.
En känsla av husman, en enkel och näringsrik måltid. Musslorna kommer från Scanfjord, som har odlingar längs hela Västkusten. Musslorna är KRAV-märkta, vilket innebär att de alltid odlas på band vilket inte skadar havsbotten eller andra djurarter.
Dessert
Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
En hyllning till den klassiska rätten äggost med en modern touch där smaker av skog, hav, syrlighet och sötma får samspela.
I Bohuslän är det kust, hav och salta stänk som gäller. Den storslagna och världsunika skärgården med sina släta granitklippor, öar och små fiskesamhällen bjuder in till aktivitet året runt. Besöker du Bohuslän kan du räkna med att stilla behovet av pinfärska skaldjur och nyfångad fisk så att det räcker och blir över.
Deltagare
Koncept- och receptframtagning
Bohusläns landskapsmåltid är skapad av Fredrik Hjärthammar, som är köksmästare på Musselbaren i Ljungskile. Temat för menyn är ”när skogen möter havet”, och tar avstamp i Bohusläns natur, som är präglad av salt, vind, vatten, skog och berg. Historia och tradition möter framtidens hållbara råvaror i denna spännande bohuslänska måltid.
Det dukade bordet
Dukningen andas sjöbod och bohuslänsk enkelhet. Glaskonsten är designad av lokala konstnären Sofia Bergman och är blåst av Micke Johansson. Keramiken kommer från lokala LL Form & Lera. Sedan har element som drivved och en enkel kaprifol adderats till. Kaprifol är Bohusläns landskapsblomma.
Foto: Katja Ragnstam.
Drycker
Förrätt
Rosenkvitten från Fristorps gård i Trollhättan
Huvudrätt
Lill-Julle från Smögen bryggarn, 3,5% folköl bryggd med pors, blås- och fingertång
Dessert
Matsup Fräkne Gran från Klocktornets Destilleri
Presentation
Dryckestips från munskänkarna
Vintips från munskänken Anders Möllstam
Förrätt
Juffer Riesling Spätlese från Fritz Haag i Mosel
“I och med att det är många olika typer av smaker så föreslår jag en ren klassisk spätlese. Vinet bör serveras kallt, cirka 10-12 grader, för att minska sötmaupplevelsen.”
Huvudrätt
Ried Achleiten Riesling Smaragd från Domäne Wachau alternativt
Loibenberg Grüner Veltliner Smaragd från Weingut Tegernseerhof
“Till varmrätten vill man ha något oekat och medelfylligt med ganska bra syra och eftersom musslor har en så framskjuten position vill man inte använda rödvin då det riskerar att krocka med umamin från musslorna.
En riesling smaragd gör jobbet! Man kan också tänka sig en grüner veltliner från samma område och med samma kvalitet som lyfter fram en spännande kryddighet hos musslor och palsternacka men ger också mer liv åt den gröna örtigheten. Serveras medelsvalt, 15-16 grader”
Dessert
Moscato d’Asti från G.D. Vajra
“Desserten är en äggrätt där det ofta är svårt att hitta ett vin som fungerar, havtornstillbehören gör att vinet fungerar fint. Detta vins små lätta bubblor och sötma passar fint. Serveras kallt, 8-10 grader.”
Läs mer på munskankarna.se