Förrätt
Blekingska sillamackan
En tolkning av sillamackan, en enkel men klassisk rätt som är starkt förknippad med landskapet. Som bas en skiva av ankarstock och på den en röra av majonnäs, lök, ägg och dill toppad med en dubbelpanerad sillfilé.
Varmrätt
Blekingsk kroppkaka med gräsand, röda vinbär och brynt smör
En kroppkaka av kokt potatis med gräsand. Till det serveras brynt smör sötat med honung och röda vinbär som garnityr.
Dessert
Kronans kaka med jordgubbar marinerade i Flaggpunsch
Kronans kaka är baserad på potatis, mandel, smör och ägg. På toppen jordgubbar marinerade i Carlshamns flaggpunsch.
Historien bakom menyn är att använda klassiska, traditionella ingredienser och ge dem en modern twist för att förmedla Blekinges smaker.
Sillen är en del av landskapets själ och har sedan urminnes tider fiskats, saltats och exporterats. Ankarstock nämns redan i brödförteckning från år 1669 och är ett klassiskt militärbröd i Karlskrona. När sill och bröd kombineras får du smaka en del av Blekinges historia.
Kroppkakan är en välkänd och älskad rätt i Blekinge då det alltid har odlats mycket potatis i landskapet. Kroppkakan kunde fyllas med fisk, sjöfågel eller det som fanns tillgängligt, men det vanligaste var tärnat fläsk och kryddpeppar. I menyn ingår gräsand som är en vanligt förekommande fågel i Blekinge och har en mild smak. Syran i vinbären lyfter smakerna i rätten.
Kronans kaka är en bortglömd klassiker, och även den baserad på potatis. Den är starkt förknippad med länet genom sin marinbas, flygflottilj och kustartilleri. Blekinge var länge en stor producent av jordgubbar. Här marineras de i Carlshamns flaggpunch – en utsökt kombination!
DRYCKER
Förrätt
Carlshamns öl från Brygghus 19 i Karlshamn har en maltig smak med inslag av ljus sirap, knäckebröd, aprikos och apelsin. Ölen serveras väl kyld och glaset bredvid fylls med några centiliter Bäska Droppar för bästa smakupplevelse.
Varmrätt
Ett glas vitt vin, gärna med frisk smak, inslag av gula äpplen och med ett smörigt avslut, till exempel Olivier Leflaive Bourgogne Les Sétilles 2020.
Dessert
Ett glas Carlshamns flaggpunch och en kopp kaffe ger ett fint avslut på måltiden.
DELTAGARE
Koncept- och receptframtagning
Blekinges landskapsmeny har utformats av Nils von Raison och David Larsson från Eriksberg Vilt & Natur.
Juryn
Ulrica Messing, Blekinges landshövding
Filip Gamelius, kock och känd matprofil i Blekinge
Louise Borgström, kock och känd matprofil i Blekinge
Foto
Andreas Blomlöf