Smaka på hela Sverige
Våra fyra samverkande akademier har beslutat att gå vidare med nästa fas, genom att ta fram ett
program för utveckling av innovativa måltidsdestinationer i hela Sverige. Vår utgångspunkt är som
tidigare att det är genom konsumenternas upplevelse av smaken på de livsmedel och den mat vi
producerar, och det välbefinnande som är kopplat till de måltider vi avnjuter som vi på ett hållbart
sätt kan utveckla den svenska måltidskulturen och det svenska systemet – från Bord till Jord!
Vi vill med detta tema och med fokus på måltidsdestinationer ta vara på det stora lokala
engagemanget för Sveriges Landskapsmåltider som har vuxit fram.
Nu finns boken Sveriges Landskapsmåltider att köpa
Nu finns boken “Sverige Landskapsmåltider”. Svensk matkultur med smaker från skogar, sjöar, hav och åkrar. Lokala råvaror blir under ledning av matinspiratörer och kockar till läckerheter som harmonierar med naturen. Boken är skapad i samarbete med Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, med texter av journalisten Christian Dauns som lyfter fram matkultur och samhällsliv, vilket gör boken mer än en enkel kokbok.
Köp boken: Bokus
Provsmaka utvalda rätter från landskapsmåltider
Den 6:e juni 2023 på Skansen i Stockholm
Sju kockar från olika landskap kommer till Skansen på Nationaldagen för att tillaga och servera smakprover av Sveriges Landskapsmåltider. Allmänheten kan för första gången provsmaka nytolkningar av regionala mattraditioner.